Tencuiala - un ajutor versatil

Tencuiala - un ajutor versatil

Tencuiala - un ajutor versatil

Tencuiala este, în termeni simpli, un strat de acoperire a pereților și tavanelor din industria construcțiilor. În acest proces, tencuiala se aplică atât în exterior, cât și în interior și are mai multe scopuri. Tencuiala produce o suprafață netedă care poate fi acoperită, tapetată și vopsită. În funcție de mărimea granulației, compusul creează o suprafață aspră. Tencuielile speciale pentru interior ajută, de asemenea, la reglarea umidității din încăpere. Tencuielile exterioare au rolul de a respinge apa și de a asigura izolarea termică, precum și protecția împotriva incendiilor și a zgomotului. Tencuiala constă din mai multe straturi coordonate. Informații despre procedura exactă și despre diferitele tipuri de tencuială pot fi găsite și pe această pagină.

Ce tipuri de tencuială există?

Nu toate tencuielile sunt la fel. Înainte de a începe lucrările de tencuială, se face mai întâi o alegere între tipurile de tencuială. Acestea sunt împărțite în așa-numitele grupe de mortare de ipsos și diferențiate în funcție de factori precum rezistența la compresiune și absorbția de apă. În cele ce urmează, prezentăm pe scurt toate caracteristicile distinctive.

Grupurile de mortar de ipsos

Diferitele produse sunt împărțite în așa-numitele grupe de mortare de ipsos. Această clasificare standardizată oferă informații despre ce tip de tencuială este potrivita pentru ce scop. Subdivizarea se face în șase clase diferite și se bazează pe lianții utilizați în tencuială. Clasele sunt după cum urmează:

 • P I: Tencuieli de var hidraulic
 • P II: Tencuieli de var-ciment
 • P III: Tencuieli de ciment
 • P IV: Tencuieli de gips
 • P V: Tencuieli de anhidrit și tencuieli de var anhidrit
 • P Org: Tencuieli organice, cu rășină sintetică ca liant

Tencuiala din argilă este considerată o tencuială minerală și nu este clasificată în niciuna dintre clasele de mai sus.

Abrevieri importante pentru tencuială

În plus față de clasificarea tencuielilor în clase, următoarele abrevieri descriu utilizarea prevăzută a unei tencuieli. Acestea se aplică în toată Europa:

 • GP: Tencuială normală
 • LP: tencuială ușoară
 • OC: tencuială exterioară într-un singur strat
 • CR: tencuială fină
 • R: Tencuială pentru reparații și renovare
 • T: Tencuială pentru izolație termică

Și, în cele din urmă, există abrevieri care descriu proprietățile tencuielii uscate. Abrevierile de la CS I la CS IV descriu cât de rezistent la compresiune este un tencuială. O cifră romană mai mare după abreviere înseamnă o rezistență mai mare la compresiune. Aceasta înseamnă că un tencuială etichetată CS IV poate rezista la o presiune mai mare decât o tencuială cu abrevierea CS I. Rezistența la compresiune este importantă deoarece, în funcție de structura clădirii, tencuielile trebuie să fie elastice, astfel încât să nu se fisureze atunci când se usucă. Dacă o tencuială este deosebit de rezistentă la presiune, aceasta este mai fermă și mai fragilă și crește riscul ca în stare uscată să se formeze fisuri.

Denumirile W0, W1 și W2 indică cantitatea de apă pe care o absoarbe o tencuială. O valoare W scăzută înseamnă o absorbție redusă de apă, ceea ce prezintă un avantaj decisiv: Peretele rămâne uscat, iar riscul apariției mucegaiului scade. În cele din urmă, valorile T1 și T2 descriu conductivitatea termică a unei tencuieli. În cazul în care conductivitatea termică a unei tencuieli este scăzută, clădirea se încălzește mai puțin din interior și din exterior. Acest lucru înseamnă că se economisesc costurile de încălzire în lunile reci.

Compoziția tencuielii

Agenți de legare, cum ar fi ghipsul, varul și cimentul, indică doar tipul de bază al tencuielii. Ceea ce poate fi folosit de un tencuială depinde de agregatele adăugate. Se face o distincție între trei agregate diferite. Agregatele minerale constau din nisip, nisip de cuarț și nisip cu pietriș. Agregatele organice sunt granulele de plastic, paiele și pluta. Și, în cele din urmă, aditivii, care includ etanșanți și amelioratori de aderență. Cantitatea și raportul de amestecare a agregatelor cu liantul determină proprietățile unei tencuieli. Pe baza acestei compoziții, tencuiala este apoi clasificată într-o clasă de tencuială.

Care tencuială este cea mai potrivită și pentru ce?

Tencuiala de lut este deosebit de potrivită pentru tencuirea interiorului unei case. Aceasta asigură un climat interior bun. Tencuiala din var-ciment este robustă, motiv pentru care este foarte potrivită pentru utilizarea în casa scărilor. Pe de altă parte, tencuiala din ciment este rezistentă la presiune și la apă, ceea ce o face o tencuială ideală pentru fațade. Pentru o mai bună imagine de ansamblu, tabelul următor arată ce tencuială este folosită și unde. Acesta arată domeniile ideale de aplicare, precum și avantajele și dezavantajele claselor de tencuială.

Clasa de tencuială

Interior

Exterior

Liant

Caracteristică specială

P I

Da

Nu

Var

Rezistent la umiditate, prelucrare elaborată

P II

Da

Da

Var

Robust, utilizabil peste tot

P III

Da

Da

Ciment

Rezistent la presiune și la apă

P IV

Da

Nu

Ciment

Procesare ușoară, bună pentru pereții interiori

P V

Da

Nu

Gips, var

Procesare ușoară, bună pentru pereții interiori

P Org

Da

Da

Gips, var

Rezistent

Tencuială de lut

Da

Nu

Lut, argilă

Climat interior bun, slab adaptat la umiditate


Către produse

Cum se utilizează tencuiala?

Indiferent dacă un perete este tencuit în interior sau în exterior, pe cei patru pereți ai dumneavoastră, lucrările de tencuială se fac întotdeauna în mai multe etape. Următoarele instrucțiuni prezintă procedura obișnuită. Dacă aveți întrebări, contactați pur și simplu un reprezentant Caparol pe teren.

1. În primul rând, peretele care urmează să fie tencuit trebuie să fie bine curățat. Nu trebuie să existe reziduuri de murdărie și praf liber. Tencuiala veche se îndepărtează cu un ciocan și o daltă. Eventualele găuri sunt sigilate cu chit. Și: Pentru a proteja podeaua din jur, precum și ferestrele, dulapurile și altele asemenea de murdărie, acestea trebuie mascate sau acoperite.
 

2. La colțurile ale căror pereți adiacenți sunt tencuiți, se fixează mai întâi așa-numitele profile de colț din metal inoxidabil. Acestea ajută la crearea unor muchii drepte la tencuirea. Pentru fixarea profilelor de colț se folosește mortar pentru profile de tencuială. Acesta servește ca element de fixare pentru profile - la fel ca un adeziv. Este important ca raportul de amestecare de pe ambalaj să fie respectat înainte ca mortarul să fie aplicat pe profilele de colț. Apoi, presați bine profilele de colț în poziție, netezind cu o mistrie mortarul care debordează. Odată ce profilele de colț sunt fixate, mortarul se usucă timp de cel puțin o oră.
 

3. După ce se face acest lucru, se aplică profilele de tencuială. Acestea sunt șine și benzi de metal care ajută la crearea unei suprafețe drepte de tencuială. Grosimea la care se aplică tencuiala corespunde adâncimii profilelor de tencuială. Acestea, ca și profilele de colț, sunt fixate pe perete cu mortar. Pentru un rezultat impecabil, profilele de tencuială sunt fixate vertical cu ajutorul unei nivele cu bulă de aer. Distanța dintre profilele de tencuială este, în mod ideal, de un metru până la un metru și jumătate.
 

4. În cazul în care se tencuiește un perete care absoarbe multă apă, trebuie să se aibă grijă să se umezească peretele înainte de tencuială. Materialele de construcție care absorb mult lichid sunt, de exemplu, cărămizile roșii și cărămizile nisipo-calcaroase. Un perete umezit împiedică materialul de construcție să extragă umezeala din tencuială. Dacă se tencuiește un perete din beton sau gips-carton, se recomandă să se aplice în prealabil un grund. Un grund de tencuială pigmentat asigură cel mai bun rezultat posibil atunci când se tencuiește. Amorsa pentru tencuială este realizată cu nisip de cuarț și are o structură ușor granuloasă. Tencuiala aderă bine la el și previne formarea de pete și fisuri.

5. Următorul pas este amestecarea tencuielii. Pentru aceasta, folosiți apă limpede, curată și acordați atenție raportului de amestecare de pe ambalaj. O mașină de amestecat cu o putere suficientă facilitează amestecarea. Atunci când tencuiala nu mai are cocoloașe, lăsați-o să se maturizeze timp de câteva minute. Și în acest caz, instrucțiunile producătorului de pe ambalaj servesc drept îndrumar. Tencuiala se amestecă din nou înainte de a fi aplicată pe perete.


6. Primul strat de tencuială care se aplică pe perete se numește Unterputz. Acesta este folosit pentru a repara denivelările de pe perete. Tencuiala de bază servește ca bază pentru cel de-al doilea strat de tencuială, tencuiala de finisare. O modalitate de aplicare a tencuielii este pulverizarea acesteia. Pentru a face acest lucru, tencuiala este aruncată pe perete cu o mistrie. După ce au fost aplicați doi-trei metri pătrați de tencuială pe perete, aceasta este netezită. Acest strat de tencuială are, de obicei, o grosime de aproximativ un centimetru. Odată ce peretele este complet tencuit, acesta se usucă mai întâi. Timpul exact de uscare poate fi găsit pe ambalajul materialului folosit.
 

7. După ce stratul de bază s-a uscat, se aplică al doilea strat de tencuială. Tencuiala de finisare nu se aplică prin pulverizare, ci direct cu o mistrie de netezire. Pentru a face acest lucru, tencuiala se aplică direct pe perete cu o mistrie și o mistrie de netezit. Tencuiala se întinde apoi pe perete cu mistria în poziția oblică tipică. În acest fel, tencuiala de finisare este aplicată complet. Grosimea stratului depinde de granulația materialului.
 

8. După ce se face acest lucru, tencuiala de deasupra este netezită cu ajutorul unei plăci cu racletă sau a unui disc de burete. Acesta este un disc special din pâslă echipat cu un burete cu pori fini. În cazul în care se alege o tencuială texturată, acest pas este omis. Aceasta înseamnă: acest tencuială nu este netezită, ci structurată cu o placă de frecat.
 

9. După ce tencuiala a fost terminată, cel mai bine este să o uscați în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
 

10.În mod ideal, camera tencuită ar trebui să fie bine aerisită de mai multe ori în următoarele câteva zile. Acest lucru permite apei din mortarul de tencuială să se evapore complet. Odată ce acest lucru este realizat, peretele tencuit este gata. Acum îl puteți zugrăvi sau tapeta după cum doriți.

Concluzie: Potrivită pentru orice domeniu de aplicare

În funcție de mărimea granulației, tencuiala creează o suprafață netedă sau aspră pe pereți și tavane. Diversele mase de ipsos sunt împărțite în șase așa-numite grupe de mortare de ipsos, în funcție de liantul utilizat. Fiecare dintre acestea oferă proprietăți diferite la uscare, care determină suprafața finală de aplicare a tencuielii. Alte distincții între diferitele produse sunt rezistența la compresiune, gradul de absorbție a apei și conductivitatea termică. Tencuiala se aplică în mai multe etape. Acest lucru garantează un rezultat excelent și asigură rezultate care durează ani de zile. Tencuielile Caparol sunt disponibile la comercianții specializați. Puteți găsi cel mai apropiat distribuitor din zona dvs. în căutarea distribuitorilor Caparol.