Izolație termică

Izolație termică

Valori de izolare termică

Subiectul izolației termice este mai important astăzi decât oricând. În acest proces, se folosesc adesea mulți termeni tehnici al căror înțeles nu este întotdeauna clar. Pe această pagină, explicăm cei mai importanți termeni în legătură cu renovarea legată de energie.

Ce înseamnă valoarea U?

Oricine plănuiește să izoleze o casă se întâlnește adesea cu așa-numita valoare U. Valoarea U sau coeficientul de transfer de căldură indică fluxul de căldură al unei componente a clădirii. Prin urmare, este vorba despre gradientul de temperatură dintre două zone (de exemplu, partea caldă și cea rece), care se reflectă cu unitatea W/(m²K). Valoarea U depinde de conductibilitatea termică și de grosimea unui material sau a materialelor combinate (de exemplu, peretele de cofraj și materialul izolator). Cu cât valoarea U este mai mare, cu atât este mai mare pierderea de căldură a componentei de construcție. Ordonanța privind economisirea energiei (EnEV) stipulează valoarea maximă a acestei valori pentru fiecare componentă a unei case după izolare.
Explicăm valoarea U cu ajutorul următorului exemplu.

Un perete de cărămidă neizolat (24 cm grosime) cu tencuială de gips-carton pe interior și tencuială de var-ciment pe exterior are o valoare U de 1,99 W/(m²K). În cazul în care clădirea este renovată acum, conform EnEV, peretele exterior trebuie să atingă o valoare U maximă de 0,24 W/(m²K) după măsură. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unei plăci de izolare a fațadei. Este important să se cunoască conductivitatea termică a materialului izolant pentru a determina grosimea necesară a izolației. Un calculator al valorii U poate ajuta la calcularea grosimii izolației. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că calculatorul nu corespunde întotdeauna grosimii care poate fi produsă. În acest caz, este suficient să se rotunjească la grosimea imediat superioară pentru a respecta specificațiile Ordonanței privind economia de energie.

Valorile K și valoarea U sunt identice?

Da. În trecut, valoarea U se numea încă valoarea K. În cadrul Ordonanței privind economisirea energiei (EnEV), a fost redenumit.

Pierderi de căldură prin transmisie

Într-o clădire încălzită, pierderile de căldură se datorează transferului de energie către mediul înconjurător. Zonele unei case prin care căldura poate scăpa în exterior sunt pereții exteriori, ferestrele, acoperișul sau tavanul ultimului etaj, subsolul sau pereții către alte clădiri sau părți de clădiri încălzite sau neîncălzite.

Aceste pierderi de căldură prin transmisie ale clădirilor rezidențiale prin intermediul componentelor clădirii sunt luate în considerare în EnEV, astfel încât măsurile de izolare termică structurală să poată fi calculate corect și, prin urmare, să fie și respectate.

Conductivitatea termică sau valoarea lambda a materialelor de izolație și de construcție

Conductivitatea termică descrie capacitatea unui material de construcție de a transporta energia termică prin intermediul conducției termice. Ea se exprimă prin valoarea lambda a conductivității termice (ʎ) și are ca unitate de măsură wați pe metru și kelvin (W/mK). Valoarea lambda este una dintre cele mai importante valori atunci când vine vorba de compararea conductivității termice a materialelor izolante. În Germania, valoarea nominală a conductivității termice este utilizată ca valoare inițială. În alte țări, se utilizează, de asemenea, valoarea lambda D. Atunci când se fac comparații, este important să se analizeze cu atenție ce valoare este utilizată, astfel încât să nu se compare mere cu portocale.

Ce spune grupul de conductivitate termică?

Împărțirea în grupe de conductivitate termică a fost utilizată în anii anteriori pentru a lista materialele izolante în grupuri și nu individual. Abrevierea WLG a fost, de asemenea, frecvent utilizată aici. Clasificarea se face în trepte de 5. În mod analog cu WLG, pentru nivelul de conductivitate termică se utilizează și denumirea WLS.

Concluzie: Cifre cheie pe scurt

  • În ceea ce privește izolarea termică, există numeroase cifre cheie și unități care ajută la determinarea materialelor potrivite sau la respectarea renovării energetice.
  • Valoarea U, cunoscută anterior sub numele de valoarea K, indică fluxul de căldură al unei componente a clădirii.
  • Valoarea lambda a unui material de construcție indică conductivitatea termică a acestuia.
  • Grupele de conductivitate termică sunt împărțite în trepte de 5