Tehnica Stucco

Tehnica Stucco

Tehnica Stucco

Termenul acestei tehnici provine din limba italina si inseamna stuc. Acest termen include în general toate lucrările cu mortar. Tehnicile de stuc sunt modalități de prelucrare a mortarului care au efecte optice după prelucrare. Pe această pagină vă explicăm din ce este făcut stucul. De asemenea, explicăm domeniile de aplicare și diferitele tipuri de stucatură. În cele din urmă, oferim o perspectivă asupra tehnicilor de stucatură potrivite pentru înfrumusețarea pereților.


Merită să știți despre stuc

Stucul este un amestec de ipsos, var, nisip și apă. În cazul elementelor exterioare din stuc, mortarul conține aditivi precum cimentul. Acest lucru face stucul mai robust împotriva condițiilor meteorologice. Stucul amestecat cu apa este folosit ca mortar. Lucrările de stuc, cum ar fi mulajele și ornamentele, sunt disponibile în comerț. Pentru producerea unor astfel de lucrări de stucatură, mortarul lichid este turnat sau tras într-o matriță, după care se întărește.


Grupuri de stucaturi

 1. Lucrari de umplere: Mortarul este folosit pentru acoperirea peretilor interiori si exteriori, precum si a tavanelor si boltilor. În cele mai multe cazuri, se aplică un grund înainte ca mortarul să fie întins pe o suprafață. Acest lucru asigură că mortarul aderă mai bine la o suprafață. Chitul este ideal pentru orice casă.
   
 2. Lucrari de tragere si strunjire: Elementele decorative fine sunt produse cu această formă de stucatură. Acestea includ tije, benzi și profile. Mortarul este turnat într-un șablon, apoi excesul de masă de mortar este îndepărtat. Acest lucru este necesar deoarece se extinde pe măsură ce se întărește. Elementele decorative precum bilele și coloanele sunt răsucite. Adică, mortarul este turnat într-o matriță. Acesta este îndepărtat prin mișcări de rotație ale materialului în exces.
   
 3. Lucrări de aplicare: Compusul de stuc se aplică direct pe o suprafață. Modelele sunt tăiate în stucul încă moale și umed. Acest pas este dificil și necesită o mare îndemânare. Artiștii și meșterii au folosit lucrări de aplicare din secolul al XVI-lea pentru a decora clădirile care există și astăzi.
   
 4. Lucrări de marmură artificială: Stucul este folosit pentru a crea elemente de construcție care arată ca și cum ar fi făcute din marmură atunci când sunt terminate. Doar puțini oameni pot face acest tip de stucatură în zilele noastre. În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, mulți meșteri și artiști au realizat lucrări de „marmură falsa”.
   
 5. Lucrări de matrite, turnare și offset: așa-numitele matrițe negative sunt realizate din stuc. Acesta este utilizat pentru fabricarea pieselor individuale din materiale precum ipsos sau ciment. Materialul lichid este turnat în matrița negativă și apoi fixat cu șuruburi sau dibluri. Acest lucru va preveni despicarea sau pierderea formei mulajului.
   
 6. Tăiere în ipsos: Tăierea în ipsos este o lucrare artistică de stucatură. Forma dorită a tencuielii este tăiată într-o matriță negativă din ipsos de paris. Apoi se toarnă mortarul lichid.
   
 7. Stuc pictat: Această formă de stucatură se numește Stucco lustro. Pentru a face acest lucru, mai multe straturi de mortar sunt aplicate cat mai neted pe un perete. Apoi se pictează o marmorare în mortar, care devine mai fină spre suprafata. Acest lucru creează un efect care seamănă vizual cu marmura reală.
   
 8. Sgraffito: Sgraffito înseamnă că modelele și formele sunt zgâriate în straturi umede si diferit colorate diferit de material.
   

Tehnici de stuc pentru cei patru pereți

Tehnica stucului pentru o casă se încadrează în categoria lucrărilor cu chit. Un alt termen pentru această formă de stucatură este tehnica de spaclu. Aceasta tehnica de efect se aplică pe un perete sau pe tavan. Instrumente speciale sunt folosite pentru a crea efecte optice. Vă explicăm cele mai frecvente lucrări de stucatură găsite în majoritatea caselor germane.

Tehnica de șpaclu cu aspect de marmură

Această tehnică de spaclu poartă și numele de Marmorino. Material de culoari diferite sunt aplicate pe perete cu presiune și imbinate unele în altele. Acest lucru creează o tranziție moale care seamănă cu aspectul marmurei reale. Odată ce materialul s-a uscat, se aplică un strat de lustruit. Acesta constă din ulei sau ceară și conferă acestei tehnici de spaclu o strălucire care amintește de piatra de marmură. Oferim mai multe informații despre aspectul de marmură cu tehnica de spaclu pe această pagină de prezentare generală.

Tehnica fierului de glet venețian

Tehnica fierului de glet venetian își poartă numele acesta deoarece amintește de marmura ornamentată. Materialul se aplică în mai multe straturi, de obicei trei până la patru. Cu fiecare strat, presiunea cu care materialul este aplicat pe perete crește. Acest lucru asigură că stucul capătă o strălucire puternică. În cele din urmă, peretele este lustruit, ceea ce sporește efectul de luciu. Când este făcută corect, tehnica fierului de glet venețian arată în mod confuz de asemănătoar cu marmura reală. Pe această pagină de prezentare vă oferim informații detaliate despre tehnica fierului de glet venețian.


Rezumat: Mase de spaclu de la Caparol

Caparol oferă diverse materiale cu care se pot obtine suprafețe asemănătoare stucului. Gama noastră include Capadecor StuccoDecor Di Luce și Capadecor Stucco Satinato. Avem în ofertă și Capadecor Stucco Eleganza. Cele trei mase de spaclu sunt utilizate pentru designul decorativ al suprafețelor pereților interiori. Acestea diferă unele de altele prin gradul lor de luciu. Capadecor Stucco Satinato este mat și oferă cel mai scăzut luciu dintre cele trei materiale ale noastre. Capadecor Stucco Eleganza are un luciu metalic, iar Capadecor StuccoDecor Di Luce ofera cel mai inalt grad de luciu. Acest lucru face ca produsul să fie cel mai potrivit pentru lucrări cum ar fi tehnica fierului de glet venețian pentru cei patru pereți ai casei.

Capadecor StuccoDecor Di Luce

Masă de șpaclu de dispersie, pentru realizarea de suprafețe cu luciu puternic, prin tehnici de șpăcluire.

Capadecor StuccoDecor DI LUCE

Capadecor Stucco Satinato

Masă de șpaclu pe bază de dispersii, pentru crearea de suprafețe mate cu aspectul tipic al unei tehnici de șpăcluire

Capadecor Stucco Eleganza

Masă de umplere pe bază de dispersii, pentru obținerea unor suprafețe cu aspect semilucios și efect metalizat

Capadecor Stucco Eleganza

Capadecor® Stucco Satinato

Masă de șpaclu pe bază de dispersii, pentru crearea de suprafețe mate cu aspectul tipic al unei tehnici de șpăcluire

Mai multe informații

Capadecor® Stucco Eleganza

Masă de umplere pe bază de dispersii, pentru obținerea unor suprafețe cu aspect semilucios și efect metalizat

Mai multe informații