Izolație

 Izolație

Materiale pentru izolarea acoperișului

Izolația corectă a acoperișului și a tavanului economisește o mulțime de costuri de încălzire. Chiar dacă achiziția poate părea scumpă la început - merită! În următorul articol, explicăm ce materiale sunt disponibile pentru izolarea acoperișului și ce proprietăți aduc cu ele.

Materiale de izolație din vată minerală

Domeniul materialelor izolante din vată minerală este împărțit în categoriile vată bazaltică și vată de sticlă. Ambele materiale sunt utilizate în diferite zone ale clădirii. Vata bazaltică este utilizată în principal pe fațadă. Vata de sticlă, pe de altă parte, este folosită în principal pentru izolarea acoperișului, de exemplu în căpriorii intermediari sau în tavanul ultimului etaj. În ceea ce privește siguranța, incombustibilitatea vatei minerale este, cu siguranță, cea mai importantă proprietate a produsului.

În cazul în care se planifică o măsură de izolare a acoperișului, vata de sticlă este deosebit de potrivită datorită flexibilității sale ridicate în ceea ce privește prelucrarea și ambalarea sub formă de rulouri comprimate pe șantier. Cu toate acestea, este important să se țină cont de condițiile structurale. Folosirea foliilor ca retenție de vapori, etanșarea racordurilor, sunt puncte esențiale în acest caz pentru a minimiza riscul de acumulare crescută de umiditate și creșterea ulterioară a mucegaiului.

Materiale plastice spumate

Plăcile de izolație din polistiren și poliuretan sunt utilizate în principal în zona acoperișului, ca izolație deasupra grinzii sau ca izolație a tavanului ultimului etaj. Utilizarea izolației deasupra grinzii, are adesea sens doar dacă întregul acoperiș cu învelitoarea acestuia și racordurile corespunzătoare la clădire sunt reînnoite în același timp.

Pe de altă parte, izolarea unei mansarde neîncălzite și neizolate este întotdeauna avantajoasă atunci când vine vorba de minimizarea consumului de căldură și, astfel, de reducerea costurilor de încălzire ale unei clădiri. În caz contrar, aerul încălzit poate fi eliberat nestingherit prin acoperiș către aerul exterior. Acest lucru devine vizibil iarna, atunci când există zăpadă. Pe acoperișurile cu izolație, zăpada rămâne mult mai mult timp decât pe acoperișurile încălzite. Aici, țiglele sunt din nou vizibile mult mai repede.

Materiale izolatoare naturale

Materialele izolante naturale sunt formate din fibre regenerabile și, prin urmare, valoroase din punct de vedere ecologic. Printre acestea se numără fibrele de lemn, fibrele vegetale și animale, cum ar fi cânepa, inul, nuca de cocos și lâna de oaie. În plus, celuloza din deșeuri de hârtie se numără printre materialele izolante naturale. Cu toate acestea, oricât de bune ar fi aceste materiale pentru mediu, efectul lor izolator este scăzut. Pentru a obține o izolare termică confortabilă, țesăturile trebuie aplicate foarte gros, ceea ce ocupă mult spațiu. Opțional, țesăturile pot fi combinate cu alte materiale pentru a compensa performanța scăzută de izolare.

Diferite moduri de izolare a acoperișului

Există diferite opțiuni pentru izolarea acoperișului: Izolație deasupra grinzii, între grinzi și sub grinzi. Căpriorii sunt grinzile acoperișului. Dacă mansarda nu este suficient de izolată de la început pentru a fi folosită ca spațiu de locuit, aceasta trebuie îmbunătățită ulterior.

În cazul izolației deasupra grinzilor, materialul izolant este plasat între căpriori și învelitoarea acoperișului. Izolația între căpriori se caracterizează prin faptul că materialul este plasat între căpriori. În cazul izolației sub căpriori, materialul izolator este instalat sub căpriori. Dacă, pe de altă parte, mansarda rămâne neîncălzită, izolarea tavanului ultimului etaj este adesea o opțiune bună sau este prescrisă în mod corespunzător pentru a îndeplini cerințele de izolare termică.

Câteva informații la sfârșit

Izolația acoperișului este cea mai bună opțiune pentru a stoca căldura produsă în restul casei. Pentru că, după cum știm cu toții, căldura urcă. Pe de altă parte, mansarda nu devine insuportabil de caldă atunci când soarele fierbinte strălucește pe acoperiș în timpul verii. De asemenea, acest lucru nu este doar ușor pentru portofel pe termen lung, ci și pentru mediu, deoarece se consumă mai puțin combustibil fosil pentru încălzire.