Mixați corect vopselele

Mixați corect vopselele

Mixați corect vopselele

Dacă doriți să oferiți pereților și tavanelor un nou strat de vopsea, pot fi utilizate numeroase produse. Dar dacă culoarea dorită nu este disponibilă? Sau dacă vă place o anumită culoare, dar o doriți într-o nuanță mai deschisă sau mai închisă? În acest caz, vopseaua se mixează/nuanțează. Pe această pagină explicăm cum se mixează vopselele pentru pereți. Enumerăm ce avantaje oferă vopseaua mixată. De asemenea, oferim o perspectivă asupra culorilor posibile.

Cum se mixează vopseaua?

Vopselele pentru pereți sunt mixate/nuanțate în două moduri, unul bazându-se pe tehnologie, celălalt realizându-se manual. Pentru prima metodă, nuanța dorită este prezentată unui specialist care, în cel mai bun caz, primește o mostră de culoare, de exemplu pe o bucată de hârtie. Mulți comercianți specializați scanează apoi mostra într-un dispozitiv de nuanțare computerizată a vopselelor. Aparatul citește o valoare medie din diferite puncte de măsurare și apoi folosește cea mai apropiată rețetă de culoare. Astfel, specialistul poate obține mixarea culorii în mod complet automat. 

A doua metodă este foarte puțin utilizată în prezent. Această metodă se bazează pe simțul proporțiilor și pe îndemânarea zugravului. Pentru a face acest lucru, el folosește vopsea albă de interior în care adaugă pigmentul ales. Zugravul amestecă vopseaua până când aceasta a ajuns la o culoare uniformă și adaugă pigment până când vopseaua se potrivește cu nuanța dorită. Trebuie remarcat faptul că vopseaua va avea o nuanță diferită atunci când este umedă comparativ cu atunci când este uscată. Un alt dezavantaj este faptul că raportul de amestec al culorilor este foarte greu de reprodus. Dacă este nevoie de mai multă vopsea, nuanța poate devia cu o fracțiune față de culoarea anterioară. Pe de altă parte, această variantă este, în majoritatea cazurilor, mai rentabilă financiar decât mixarea/nuanțarea folosind un dispozitiv de nuanțare computerizată a vopselelor.

Modelul profesioniștilor de mixare cu succes a vopselelor

Atunci când profesioniștii mixează manual vopselele, ei se folosesc de diverse cunoștințe și „trucuri” pentru a obține nuanța perfectă. În această prezentare generală, enumerăm câteva sfaturi pe care experții le utilizează pentru a-și face munca mai ușoară.

 • Profesioniștii folosesc întotdeauna vopseaua albă precum și colorantul de la același producător. Acestea sunt perfect compatibile una cu cealaltă, iar astfel zugravul se asigură că cele două produse se combină în cel mai bun mod posibil. În acest fel, nu se pierd proprietățile speciale ale unei vopsele, cum ar fi protecția împotriva mucegaiului.
 • Chiar dacă profesionistul vopsește doar o suprafață mică, el va amesteca o cantitate mai mare de vopsea decât are nevoie. Obținerea din nou a aceleiași nuanțe de culoare este foarte dificilă, chiar și pentru un meșter priceput. Excesul de vopsea este depozitat într-un recipient; vopseaua de interior bine sigilată se păstrează aproximativ 12 luni de la momentul deschiderii ambalajului.
 • Meșterul folosește un cântar de bucătărie pentru a determina raportul de amestecare a vopselelor, asigurându-se astfel că nu folosește prea multă vopsea.
 • Înainte de mixare/nuanțare, profesionistul amestecă bine vopseaua albă și pigmentul, astfel încât materiile prime (părțile componente) să fie distribuite uniform. Apoi, el folosește un mixer sau o mașină de găurit cu un accesoriu spiralat. În acest fel el amestecă uniform vopseaua nuanțată. 
 • Zugravul aplică vopseaua mixată/nuanțată pe un perete ca test și o lasă să se usuce pentru scurt timp. În acest fel, se poate vedea dacă culoarea mixată arată bine. În caz contrar, profesionistul adaugă în amestec mai mult pigment sau mai multă vopsea albă până când ajunge la nuanța dorită.
   

Vopsea colorată de la Caparol

Caparol oferă o gamă largă de vopsele de interior pentru a satisface toate nevoile și dorințele. La cerere, distribuitorii Caparol pot mixa/nuanța vopselele în aproape orice culoare dorită. Caparol Colourpicker arată ce culori se pot nuanța. Dacă aveți întrebări, experții Caparol precum și distribuitorii specializați vă stau la dispoziție în orice moment.

Caută un distribuitor specializat

Concluzie: Întotdeauna culoarea potrivită

 • Vopselele de interior se mixează/nuanțează în două moduri diferite.
 • Pentru prima metodă, o mașină preia procesul în mod complet automat și amestecă vopseaua pe baza unui eșantion (mostră).
 • Cea de a doua metodă necesită muncă manuală. Pentru aceasta, vopseaua albă și colorantul sunt amestecate împreună până când se obține culoarea dorită.
 • Vopseaua Caparol este disponibilă în numeroase nuanțe de culoare, la cerere.